0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură ecologică
  3. Furajarea ecologică a bovinelor
Carte

Furajarea ecologică a bovinelor

Furajarea ecologică a bovinelor. Editura
CumpărDetalii carte

Autor(i): Dr. Elisabeth Stoger, Dr. Werner Zollitsch, Dr. Wilhelm Knaus
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2009
Pagini: 108 (13x20 cm)
Preţ: 8,67 Lei
Disponibilitate: în stoc

Vitele sunt cea mai importantă specie de animale din agricultura ecologică. Hrănirea lor corespunzătoare este o premisă a sănătăţii, bunăstării şi randamentului lor. Practicanţii agriculturii ecologice se confruntă deseori cu dificultăţi în stabilirea unei raţii corecte de hrană pentru vitele lor. Cartea „Furajarea ecologică a bovinelor“ atrage atenţia asupra factorilor critici şi oferă recomandări pentru o furajare corectă.

În centrul atenţiei se află cerinţele fiziologice ale vitelor, sănătatea lor ca şi proprietăţile nutritive ale fiecărui tip de hrană şi porţionarea furajelor. Principiul agriculturii sustenabile, important pentru orice fermă ecologică, este respectat, iar numeroase sfaturi utile ne ajută să înţelegem mai bine problema adusă în discuţie.

Dezvoltarea agriculturii ecologice a dus în ultimii ani la o creştere a productivităţii fermelor ecologice, dar şi a unei presiuni economice sporite. Trăsăturile genetice care influenţează randamentul vitelor devin din ce în ce mai accentuate cu fiecare generaţie. Chiar dacă sănătatea vitelor şi bunăstarea lor nu sunt influenţate direct de intensitatea sporită a producţiei, condiţiile de mediu în care sunt crescute trebuie să se îmbunătăţească radical.

Hrănirea este un factor important pentru toate animalele. Punerea la dispoziţie a alimentelor cu un aport substanţial de nutrienţi de bună calitate este necesară, fiind probabil cea mai mare provocare pentru proprietarul unei ferme ecologice. Trebuie ţinut cont de adaptarea la condiţiile locale, integrarea în rotaţia agricolă, concurenţa cu produsele mai rentabile de pe piaţă etc. Deoarece condiţiile sunt atât de variate, toate indicaţiile în această privinţă sunt pur orientative.

Există numeroase cărţi pe tema hrănirii corecte a vitelor, în special a raselor cu productivitate ridicată. Care este motivaţia adăugării unui nou volum acestei colecţii impresionante? Într-un sistem agricol, sănătatea animalelor este un factor critic, care necesită nenumărate măsuri de corectare şi care ridică pretenţia tratării animalelor ca nişte fiinţe vii, nu ca nişte mijloace de producţie.

Autorii cărţii „Furajarea ecologică a bovinelor“ au urmărit să aducă laolaltă diferite perspective asupra complexelor practici de hrănire a bovinelor. Practica veterinară ne arată că sănătatea animalelor, cu toate intenţiile bune ale crescătorului, poate fi periclitată de o alimentaţie nepotrivită. Cercetările ştiinţifice asupra ecosistemelor agrare în care vitele joacă un rol central şi asupra funcţionării lor optime au dus la concluzii concrete care ne ajută la soluţionarea problemelor de nutriţie.

Cartea „Furajarea ecologică a bovinelor“ rezumă informaţiile actuale obţinute de la practicanţi şi cercetători ai agriculturii ecologice, aducând răspunsuri la întrebările cele mai frecvente în domeniul nutriţiei vitelor fără a pierde legătura cu principiile acestui tip de agricultură. Autorii nu au dorit să ofere un „manual de instrucţiuni“, ci un mijloc orientativ pentru cititorii interesaţi de agricultura biologică şi conceptele de hrănire a vitelor pe care aceasta le implică.

Cuprinsul cărţii: „Furajarea ecologică a bovinelor“

  • Cuvânt înainte
  • Vitele în agricultura ecologică
  • Trăsătura caracteristică a bovinelor - digestia tipică rumegătoarelor
    • Funcţiile segmentelor individuale de stomac şi intestin
      • Ciurul
      • Burduful
      • Foiosul
      • Cheagul
      • Intestinul subţire
      • Intestinul gros
    • Caracteristici ale digestiei rumegătoarelor
      • Rumegatul
      • Procesarea proteinelor
      • Procesarea energiei
  • Valoarea nutritivă, necesarul de nutrienţi, consumul de hrană
    • Estimarea valorii nutritive
      • Energia
      • Carbohidraţi, fibre
      • Proteinele
      • Minerale, vitamine
    • Consumul de hrană
    • Necesarul de nutrienţi
      • Necesarul de substanţe nutritive al vitelor pentru carne
      • Necesarul de nutrienţi al bolilor pentru îngrăşat
      • Necesarul de nutrienţi al vacilor de lapte
  • Tipuri de hrană
    • Furajele verzi
    • Hrana de cultură
    • Conservarea hranei
      • Pregătirea fânului
      • Pregătirea silozului
    • Hrana de completare
  • Sănătatea şi raţiile
    • Vacile de lapte
      • Faza neproductivă şi pregătirea fătării
      • Perioada fătării
      • Faza de randament maxim şi fertilitate
      • Evaluarea condiţiei corporale (BCS) şi proprietăţile excrementelor
      • Substanţe componente ale laptelui şi sângelui
      • Sănătatea copitelor şi hrănirea
      • Propuneri de raţii de hrană pentru vacile de lapte, în diferite situaţii de creştere
    • Viţeii
      • Viţeii nou-născuţi
      • Hrănirea viţeilor de prăsilă
      • Viţeii pentru carne
    • Viţicile (junincile)
    • Vacile cu viţei
    • Vitele pentru carne
    • Intoxicaţiile
  • Sistemele de hrănire privite altfel