0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură ecologică
  3. Furajarea ecologică a bovinelor
Carte

Furajarea ecologică a bovinelor

Furajarea ecologică a bovinelor. Editura MAST
Cumpăr
Autor(i): Dr. Elisabeth Stoger, Dr. Werner Zollitsch, Dr. Wilhelm Knaus,
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2009
Pagini: 108 (13x20 cm)
Preţ: 8,67 Lei
Disponibilitate: în stoc

Vitele sunt cea mai importantă specie de animale din agricultura ecologică. Hrănirea lor corespunzătoare este o premisă a sănătății, bunăstării și randamentului lor. Practicanții agriculturii ecologice se confruntă deseori cu dificultăți în stabilirea unei rații corecte de hrană pentru vitele lor. Cartea „Furajarea ecologică a bovinelor“ atrage atenția asupra factorilor critici și oferă recomandări pentru o furajare corectă.

În centrul atenției se află cerințele fiziologice ale vitelor, sănătatea lor ca și proprietățile nutritive ale fiecărui tip de hrană și porționarea furajelor. Principiul agriculturii sustenabile, important pentru orice fermă ecologică, este respectat, iar numeroase sfaturi utile ne ajută să înțelegem mai bine problema adusă în discuție.

Dezvoltarea agriculturii ecologice a dus în ultimii ani la o creștere a productivității fermelor ecologice, dar și a unei presiuni economice sporite. Trăsăturile genetice care influențează randamentul vitelor devin din ce în ce mai accentuate cu fiecare generație. Chiar dacă sănătatea vitelor și bunăstarea lor nu sunt influențate direct de intensitatea sporită a producției, condițiile de mediu în care sunt crescute trebuie să se îmbunătățească radical.

Hrănirea este un factor important pentru toate animalele. Punerea la dispoziție a alimentelor cu un aport substanțial de nutrienți de bună calitate este necesară, fiind probabil cea mai mare provocare pentru proprietarul unei ferme ecologice. Trebuie ținut cont de adaptarea la condițiile locale, integrarea în rotația agricolă, concurența cu produsele mai rentabile de pe piață etc. Deoarece condițiile sunt atât de variate, toate indicațiile în această privință sunt pur orientative.

Există numeroase cărți pe tema hrănirii corecte a vitelor, în special a raselor cu productivitate ridicată. Care este motivația adăugării unui nou volum acestei colecții impresionante? Într-un sistem agricol, sănătatea animalelor este un factor critic, care necesită nenumărate măsuri de corectare și care ridică pretenția tratării animalelor ca niște ființe vii, nu ca niște mijloace de producție.

Autorii cărții „Furajarea ecologică a bovinelor“ au urmărit să aducă laolaltă diferite perspective asupra complexelor practici de hrănire a bovinelor. Practica veterinară ne arată că sănătatea animalelor, cu toate intențiile bune ale crescătorului, poate fi periclitată de o alimentație nepotrivită. Cercetările științifice asupra ecosistemelor agrare în care vitele joacă un rol central și asupra funcționării lor optime au dus la concluzii concrete care ne ajută la soluționarea problemelor de nutriție.

Cartea „Furajarea ecologică a bovinelor“ rezumă informațiile actuale obținute de la practicanți și cercetători ai agriculturii ecologice, aducând răspunsuri la întrebările cele mai frecvente în domeniul nutriției vitelor fără a pierde legătura cu principiile acestui tip de agricultură. Autorii nu au dorit să ofere un „manual de instrucțiuni“, ci un mijloc orientativ pentru cititorii interesați de agricultura biologică și conceptele de hrănire a vitelor pe care aceasta le implică.

Cuprinsul cărţii: „Furajarea ecologică a bovinelor“

  • Cuvânt înainte
  • Vitele în agricultura ecologică
  • Trăsătura caracteristică a bovinelor - digestia tipică rumegătoarelor
    • Funcțiile segmentelor individuale de stomac și intestin
      • Ciurul
      • Burduful
      • Foiosul
      • Cheagul
      • Intestinul subțire
      • Intestinul gros
    • Caracteristici ale digestiei rumegătoarelor
      • Rumegatul
      • Procesarea proteinelor
      • Procesarea energiei
  • Valoarea nutritivă, necesarul de nutrienți, consumul de hrană
    • Estimarea valorii nutritive
      • Energia
      • Carbohidrați, fibre
      • Proteinele
      • Minerale, vitamine
    • Consumul de hrană
    • Necesarul de nutrienți
      • Necesarul de substanțe nutritive al vitelor pentru carne
      • Necesarul de nutrienți al bolilor pentru îngrășat
      • Necesarul de nutrienți al vacilor de lapte
  • Tipuri de hrană
    • Furajele verzi
    • Hrana de cultură
    • Conservarea hranei
      • Pregătirea fânului
      • Pregătirea silozului
    • Hrana de completare
  • Sănătatea și rațiile
    • Vacile de lapte
      • Faza neproductivă și pregătirea fătării
      • Perioada fătării
      • Faza de randament maxim și fertilitate
      • Evaluarea condiției corporale (BCS) și proprietățile excrementelor
      • Substanțe componente ale laptelui și sângelui
      • Sănătatea copitelor și hrănirea
      • Propuneri de rații de hrană pentru vacile de lapte, în diferite situații de creștere
    • Vițeii
      • Vițeii nou-născuți
      • Hrănirea vițeilor de prăsilă
      • Vițeii pentru carne
    • Vițicile (junincile)
    • Vacile cu viței
    • Vitele pentru carne
    • Intoxicațiile
  • Sistemele de hrănire privite altfel