Peisaje în acuarelă
Editura: Casa
Colecţia: Micul atelier
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 72 (21x29 cm)
ISBN:9786068527185
Preţ: 38,44 Lei
Disponibilitate: în stoc
Cartea de față își propune să ne învețe, pas cu pas, mai întâi cum să înțelegem, și apoi cum să rezolvăm printr-un desen cu mâna liberă una din problemele fundamentale ale artei: reprezentarea spațiului tridimensional pe o suprafață bidimensionlă. Avem, deci, la îndemână, prin cartea profesorului Kőnig Frigyes, o metodă clară și practică de a crea noi înșine imagini nu doar credibile, ci și spectaculoase.
Noua carte din colecția „Micul atelier“, „Compoziția“, își propune să ne ofere câteva sfaturi și observații legate de elemente accesibile din punct de vedere formal, necesare pentru a crea o imagine și a compune un spațiu plastic.
După ce ne prezintă pastelul și tehnica obținerii lui, autoarea ne poartă prin secole, făcându-ne cunoștință cu marii maeștri ai pastelului și cu lucrările lor de excepție.
Cititorilor li se dezvăluie, treptat, tehnica fascinantă a pastelului: cum se alege hârtia pentru pastel, ce este un paspartu, cum se îmbină culorile, în ce constă compoziția.
Pas cu pas, autoarea ne prezintă cum putem realiza pasteluri în atelier sau în aer liber, explicându-ne în amănunt și exemplificând prin lucrările sale, pline de delicatețe și culoare, fiecare fază a modului de lucru.
Desenul de arhitectură însoțit și potențat de acuarelă formează un cuplu artistic subtil: desenul și culoarea în laviu nu se contopesc, ci doar se armonizează, ca perechile în ritmul dansului. Este meritul incontestabil al cărții profesorului Balogh István de a surprinde pas cu pas acest dans vizual, în care se împletește rigoarea desenului cu prospețimea jucăușă a culorilor de apă, ambele lăsând să pătrundă lumina până în adâncul imaginii - pentru ca astfel să se transfigureze.
În această carte, autoarea, Vivienne Coleman, ne prezintă maniera în care, folosind doar linii, forme și nuanțe simple, puteți desena aproape orice subiect, fie acesta un fruct oarecare sau un peisaj elaborat.
Autorul folosește erudiția și experiența sa de pictor cu meticulozitate și pricepere, stăruie asupra acestei laturi artizanale a artei de a picta amintind de meșteșugul și mijloacele bătrânilor maeștri care obișnuiau să se închine înainte de a apropia pensula de pânza de pe șevalet.
Volumul are la bază cursul pe care profesorul Traian Brădean l-a predat la Institutul de Arte Plastice din București și este ilustrat cu desene realizate de autor.
Pagini cu rezultate:
12