0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Arte marţiale
 3. Hagakure - cartea samurailor
Carte

Hagakure - cartea samurailor

Hagakure - cartea samurailor. Editura Mix
CumpărDetalii carte

Autor(i): Yamamoto Tsunetomo
Editura: Mix
Colecţia: Alternative spirituale
Anul apariţiei: 2007
Pagini: 175 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

„Hagakure - cartea samurailor“ este un manual unic al unui mod de viaţă, dar şi al unui mod de a muri: o viaţă trăită potrivit unui ideal, o moarte acceptată liber…

„Este foarte greu să deteşti injustiţia şi să cultivi corectitudinea. Mai mult, atitudinea prin care crezi că a fi corect este tot ce poţi face şi prin care încerci să faci tot ce îţi stă în puteri pentru a fi corect conduce de regulă la şi mai multe greşeli. Calea înseamnă ceva mai mult decât simpla corectitudine. Este foarte greu să-ţi dai seama de acest lucru, dar aceasta este înţelepciunea supremă.

Privite din această perspectivă, lucruri precum corectitudinea par mai degrabă superficiale. Acest lucru nu poate fi înţeles decât de către adept; el nu poate fi transmis prin cuvinte. Există totuşi o metodă prin care se poate intra pe Cale chiar dacă aceasta nu este descoperită direct de adept. Această metodă constă în a te consulta cu alţii.

Chiar şi cei care nu au realizat această Cale pot vedea corect lucrurile în care nu sunt implicaţi personal. La acest lucru se referă proverbul jucătorilor de go: «Cine priveşte de pe margini (cu detaşare) are opt ochi». Proverbul: «Gândirea celor din jur ne ajută să ne descoperim propriile greşeli» se referă şi el la descoperirea acestei Căi prin consultarea cu alte persoane.

Ascultarea vechilor povestiri şi citirea cărţilor scrise de autorii de altădată ne ajută să renunţăm la propria noastră discriminare şi să ne racordăm la înţelepciunea strămoşilor noştri.“

(citat din cartea „Hagakure“ de Yamamoto Tsunetomo)

Iată ce a spus un spadasin în anii din urmă ai carierei sale:

„Există mai multe nivele de studiu în viaţa omului. Pe nivelul cel mai de jos, omul studiază, dar nu învaţă nimic; intuitiv, el îşi dă seama cât de nepriceput este, la fel ca şi cei din jur. Un asemenea om este lipsit de valoare.

Pe nivelul de mijloc el continuă să fie inutil, dar cel puţin ajunge să îşi conştientizeze propriile lipsuri, inclusiv lipsurile celor din jur.

Pe nivelul superior, el se mândreşte cu capacităţile sale, se bucură de laudele celor din jur şi deplânge lipsa de îndemânare a semenilor săi. Un asemenea om este valoros.

Pe nivelul suprem, omul pare că nu ştie nimic. Acestea sunt cele patru nivele de cunoaştere.

Mai există şi un al cincilea nivel, transcendent, care este mai presus de toate. Cel aflat pe acest nivel este conştient de infinitatea Căii şi de faptul că aceasta nu se sfârşeşte niciodată.

El îşi cunoaşte cu adevărat lipsurile şi nu consideră că a reuşit în vreun demers pe care l-a făcut vreodată. Nu se mai mândreşte cu capacităţile sale, dar se smereşte în faţa Căii. Se spune că Maestrul Yagyu ar fi spus: «Eu nu cunosc calea de a-i înfrânge pe alţii, ci numai calea de a mă înfrânge pe mine».

Avansează zilnic pe Cale, urmărind să devii mai priceput astăzi decât ieri, şi mai priceput mâine decât astăzi. Această Cale nu se încheie niciodată.“

(citat din cartea „Hagakure“ de Yamamoto Tsunetomo)

„Este foarte important să-i spui omului exact ce gândeşti şi să-i corectezi greşelile. Această atitudine izvorăşte din compasiune şi reprezintă cel mai mare serviciu pe care îl poţi aduce semenilor tăi.

Această cale este însă extrem de dificilă. Este uşor să descoperi calităţile şi defectele unei persoane, şi să-i spui ce gândeşti. Mulţi oameni cred că sunt cumsecade dacă le spun celor din jur lucruri pe care alţii le consideră neplăcute sau greu de rostit. Dacă nu sunt însă ascultaţi şi respectaţi, ei consideră că nu mai este nimic de făcut. Această atitudine este însă nedemnă. Este ca şi cum ai face pe cineva de ruşine, bârfindu-l.

Dacă doreşti să-i spui cuiva ce gândeşti trebuie să vezi mai întâi dacă persoana respectivă are dispoziţia de a te asculta. Pentru aceasta, trebuie să începi prin a te apropia de ea, trezindu-i încrederea în tine. Abordează acele subiecte care îi sunt pe plac şi caută momentul cel mai potrivit pentru a-i vorbi, astfel încât să fii bine înţeles. Cumpăneşte bine înainte de a acţiona şi hotărăşte dacă nu cumva ar fi mai bine să îi comunici în scris ce ai de spus, sau înaintea unui moment de despărţire. Laudă-i calităţile şi foloseşte orice mijloace pentru a o încuraja, eventual vorbindu-i despre propriile tale defecte, fără a te referi încă la ale sale, astfel încât să-şi dea seama singur care sunt acestea.

Acţionează ca şi cum i-ai oferi apă unui om însetat, şi în acest fel opinia ta îi va corecta greşelile. Această artă este cu adevărat dificilă. Dacă defectul persoanei este o obişnuinţă veche de mai mulţi ani, cu siguranţă nu şi-l va corecta. Am trăit personal această experienţă. Un vasal face dovada unei mari compasiuni atunci când trăieşte în prietenie cu camarazii săi, ajutându-i să îşi corecteze greşelile şi să se pună la unison pentru a-i sluji stăpânului lor. Cum te poţi aştepta să transformi pe cineva în bine dacă îl faci de ruşine?“ (citat din cartea „Hagakure“ de Yamamoto Tsunetomo)

Printre maximele atribuite prinţului Naoshige se numără şi aceasta: „Marile probleme trebuie tratate cu delicateţe“.

Maestrul Ittei a comentat astfel: „Micile probleme trebuie tratate cu seriozitate“.

Cuprinsul cărţii: „Hagakure - cartea samurailor“

 • Nota editorului
 • Selecţiuni din primul capitol
 • Selecţiuni din capitolul doi
 • Selecţiuni din capitolul trei
 • Selecţiuni din capitolul patru
 • Selecţiuni din capitolul şase
 • Selecţiuni din capitolul şapte
 • Selecţiuni din capitolul opt
 • Selecţiuni din capitolul nouă
 • Selecţiuni din capitolul zece
 • Selecţiuni din capitolul unsprezece
 • Gânduri de noapte
 • Glosar