0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Alimentaţie sănătoasă
  3. Hrana de fiecare zi
Carte

Hrana de fiecare zi

Hrana de fiecare zi. Editura MAST
CumpărDetalii carte

Între sănătate deplină şi sinucidere lentă

Autor(i): Nicolai Z. Bruja
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 446 (13x20 cm)
Preţ: 14,45 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Cartea „Hrana de fiecare zi - Între sănătate deplină şi sinucidere lentă“ îşi propune să dezvăluie cruntul adevăr că o nutriţie„peste măsură“, improprie, dezechilibrată, nesănătoasă, o patoalimentaţie, aşa cum au botezat-o nutriţioniştii, are un profund impact asupra tuturor cauzelor principale din societatea noastră industrializată, care ne scurtează viaţa, apropiindu-ne de mormânt.

Într-adevăr, prin stilul de viaţă pe care singur îl adoptă, individul contribuie în mod permanent, fericit, dar inconştient, la edificarea unui rău - ateroscleroza - care în mod perfid şi insidios îl împinge spre dispariţie.

Între cauzele principale ale morbidităţii şi mortalităţii din ţările dezvoltate (industrializate) prioritatea o deţin bolile vasculare care, în cea mai mare parte a lor, se nasc din complicaţiile tardive ale unor stări morbide, care instalându-se în arterele organismului, îl invalidează sau chiar îl ucid fără milă. Printr-un accident ischemic brutal, pacientul intră în boală pe neaşteptate, în acel proces patologic degenerativ al peretelui arterial cu revelaţie târzie - ateroscleroza -, care în mod permanent stânjeneşte scurgerea sângelui spre ţesuturile care au nevoie de nutrimente şi oxigen.

In ultimele decenii ale secolului al XX-lea, afecţiunile vasculare au ajuns, pe plan mondial, prima cauză de deces a populaţiei din ţările bogate ale lumii. Datorită localizărilor predilecte la nivelul organelor vitale (inima şi creierul), ele au devenit astăzi cel mai de temut factor de invaliditate şi mortalitate. Pe măsura trecerii timpului, situaţia a devenit tot mai înspăimântătoare, bolile vasculare manifestându-şi preferinţa, din nefericire, chiar şi pentru generaţia tânără.

Potrivit estimărilor Centrului de Calcul, Statistică şi Documentare Medicală, România se află pe primele locuri ale mortalităţii datorate afecţiunilor vasculare. Patologia vasculară domină mortalitatea în România. România se află în categoria ţărilor cu risc crescut de boală cardiovasculară, datele recente arătând că încă ne situăm în categoria ţărilor cu rată înaltă de boli vasculare la nivelul populaţiei adulte şi vârsnice.

Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că nutriţia joacă un rom important în geneza fenomenului aterosclerotic.

Cuprinsul cărţii: „Hrana de fiecare zi“

  • Prefaţă
  • Ateroscleroza - boală milenară
    • Istoric foarte scurt
    • O descriere foarte sumară a sistemului arterial
  • Ateroscleroza - boala arterelor
    • Striaţiile lipidice
    • Plăcile fibroase
    • Ţintele aterosclerozei
  • Factorii de risc aterosclerotici
    • Ateroscleroza şi alimentaţia
    • Ateroscleroza şi diabetul
    • Ateroscleroza şi sedentarismul
    • Ateroscleroza şi obezitatea
    • Ateroscleroza şi fumatul
    • Ateroscleroza şi stresul
  • Patoalimentaţia - plăcerea care ucide
  • Norme pentru o alimentaţie raţională
  • Structura principalelor componente alimentare
    • Proteinele
      • Clasificarea proteinelor
      • Structura proteinelor
      • Funcţiile proteinelor
      • Valoarea biologică a proteinelor
      • Aportul optim de proteine
      • Proteinele şi patologia aterosclerozei
    • Zaharurile (glucidele)
      • Structura zaharurilor
      • Zaharuri rele şi zaharuri bune
      • Aportul de glucide
      • Glicemia
      • Fibrele alimentare
        • Clasificare şi structură
        • Mod de acţiune
        • Rolul protector al fibrelor, efectul hipolipid
        • Substanţe pectice
        • Necesarul în fibre alimentare
    • Grăsimile (lipidele)
      • Rolul fiziologic al grăsimilor
      • Acizi graşi
        • Acizi graşi cu catena liniară saturaţi
        • Acizi graşi cu catena liniară nesaturaţi
        • Acizi graşi mononesaturaţi
        • Acizi graşi polinesaturaţi
      • Surse de acizi graşi esenţiali.
      • Acizi graşi de tip omega-3
      • Acizi graşi de tip omega-6
      • Acizi graşi de tip omega-9
      • Legătura fiziologică dintre acizii graşi omega-6 şi omega-9
      • Acizi graşi de forma „cis“ şi „trans“
      • Acizi graşi periculoşi
      • Acizi graşi protectori
    • Necesarul lipidic în alimentaţie
    • Acizii graşi şi ateroscleroza
    • Trigliceridele
    • Grăsimi rele, grăsimi bune
  • Patoalimentaţia, factor capital de risc în bolile cardiovasculare
    • Relaţia dintre aliment şi bolile vasculare
    • Paradoxul mediteranean
  • Transportul lipidelor în organism
    • Lipoproteinele, vehicule de transport
      • Apoproteinele
        • Apoproteinele A
        • Apoproteinele B
        • Apoproteinele C
        • A apoproteinele E
    • Eterogenitatea lipoproteinelor
      • Chilomicronii
      • VLDL
      • LDL
        • Puterea aterogenă a LDL
      • IDL
      • HDL
      • Lipoproteine anormale
      • Lipoproteine discreţionare
  • Colesterolul
    • Scurt istoric
    • Origine
    • Conţinutul colesterolului în diverse alimente
    • Biosinteza colesterolului
    • Structura colesterolului
    • Proprietăţi fizicochimice
    • Colesteroiemia
    • Colesteroiemia şi regimul alimentar
    • Factori ce afectează gozarea colesterolului
    • Transportul colesterolului în organism
    • Colesterolul, factor de risc cardiovascular
    • Indicele relativ de risc (IRRIS)
    • Evaluarea riscului vascular în funcţie de RAC
  • Transportul colesterolului din ţesuturile periferice
  • Dislipidemiile şi ateroscleroza
    • Fenotipuri de dislipidemii
      • Hipercolesterolemiile
        • Hipercolesterolemii familiale
        • Hipercolesterolemia poligenică
        • Hipercolesterolemia familială combinată
        • Hipercolesterolemii secundare
          • Diabetul zaharat
          • Obezitatea
          • Sindromul nefrotic
          • Hipotiroidismul
          • Bolile hepatice
      • Hipocolesterolemia
  • Hipertrigliceridemiile
    • Clasificarea hipertrigliceridemiilor
      • Hipertrigliceridemii exogene
      • Hiperlipidemii endogene primare
      • Hipertrigliceridemia primară mixtă
      • Hiperlipidemii mixte (combinate)
        • Hiperlipoproteinemia de tip II B
      • Hiperlipidemia familială de tip III
      • Hipertrigliceridemia gravă
  • Depistarea hiperlipidemiilor
  • Moduri de interpretare a rezultatelor
  • Alte anomalii posibile
  • Hipertrigliceridemia, factor de risc vascular
    • Diagnosticarea hipertrigliceridemiilor
  • Diagnosticarea hipertrigliceridemiilor
  • Consumul de alcool şi tabloul lipidic
  • Contribuţia sindromului X metabolic la boala cardiovasculară
    • Evaluarea supragreutăţii
    • Riscurile obezităţii
    • Obezitatea şi sindromul X metabolic
    • Mecanisme implicate în producerea insulinorezistenţei
    • Prevenirea sindromului X metabolic
  • Noţiuni de terapie antiaterosclerotică
    • Terapia nutriţională
      • Regimul dietetic în tratamentul dislipidemiilor
  • Sfaturi practice pentru evitarea sau învingerea dislipidemiilor
  • Particularităţi ale regimului alimentar în funcţie de tipul de hiperlipidemie
  • Dieta şi boala vasculară la copii
  • Factori de risc aterogen la copii
    • Conceptul de factor de risc la copii
    • Factorii de risc la copii
  • Noţiuni de terapie medicamentoasă
    • Medicamente folosite în tratamentul dislipidemiilor
      • Medicamente care scad numai colesterolul
        • Medicamente antioxidante
          • Probucolul
        • Sechestranţi de acizi biliari
          • Colestiramina
          • Colestipolul
      • Medicamente care inhibă absorbţia intestinală a colesterolului alimentar
        • Derivaţii acidului fibric (fibraţii)
        • Gemfibrozilul
        • Fenofibraţii
        • Bezafibraţii
        • Ciprofibraţii
        • Etofibraţii
        • Uleiul de peşte
        • Uleiul de cânepă
      • Inhibitori de HMG-CoA reductazei (statine)
        • Lovastatin
        • Simvastatin
        • Pravastatin
        • Fluvastatin
        • Cerivastatin
        • Atorvastatin
      • Acidul nicotinic (niacina)
  • Supravegherea tratamentului
  • Hipercolesterolemia la copii
    • Cum se tratează un copil
  • Reacţiile adverse şi contraindicaţii
  • Tratamentul hiperlipidemiilor
    • Tratamente extreme
  • Câteva noţiuni de profilaxie în bolile vasculare
  • Bilanţ global de sănătate, testarea organismului
  • Câteva dintre „poruncile“ pentru prevenirea aterosclerozei şi bolilor vasculare
  • Postfaţă
  • Vocabular