0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Alimentaţie sănătoasă
  3. Sănătate prin seminţe, legume şi fructe
Carte

Sănătate prin seminţe, legume şi fructe

Sănătate prin seminţe, legume şi fructe. Editura
Detalii carte

Autor(i): Acad. dr. farm. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
Editura: Fiat Lux
Colecţia: Sănătate pentru toţi
Anul apariţiei: 2005
Pagini: 266 (14x23 cm)
Preţ: 21,19 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Cartea „Sănătate prin seminţe, legume şi fructe“ scrisă de dr. farm. Ovidiu Bojor se bazează pe ideea că primele medicamente trebuie să fie alimentele.

În prima parte sunt prezentate principalele fructe, legume şi seminţe cu rol benefic în sănătate. În a doua parte sunt formulate recomandările necesare pentru utilizarea fructelor, legumelor şi seminţelor pe grupe de afecţiuni.

Toate aparatele corpului omenesc (digestiv, cardiovascular, respirator, urinar, genital etc.) sunt prezente cu afecţiunile lor, după cum beneficiază de întinse capitole şi bolile de nutriţie, afecţiunile dermatologice, afecţiunile reumatismale, afecţiunile sistemului nervos, boala canceroasă etc. În general, aproape orice boală de care poate suferi un om primeşte recomandări terapeutice uneori suficiente, de multe ori în complementaritate cu soluţiile medicinei alopate şi intervenţiiie chirurgicale. O atenţie specială este acordată dietei şi atitudinii etice şi spirituale a vieţii de fiecare zi.

Unul dintre iniţiaţii în tehnicile de prelungire a vieţii prin valorificarea darurilor naturii este Doctorul în Farmacie Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, patriarhul fitoterapiei române, om de ştiinţă în toată puterea cuvântului, recunoscut ca atare nu numai de mediile noastre ştiinţifice, ci şi de mediile ştiinţifice internaţionale. Dedicând zeci de ani cercetării virtuţiilor terapeutice ale plantelor din arealul românesc, ca şi din alte zone importante ale lumii, şi studiind totodată marile sisteme de medicină tradiţională, Domnia Sa a avut indreptăţirea ştiinţifică şi etică de a elabora o convingătoare pledoarie pentru viaţă lungă.

Citind cu atenţie cartea „Sănătate prin seminţe, legume şi fructe“ scrisă de Ovidiu Bojor şi urmându-i consecvent recomandările, de la dietă la atitudinea etică şi spirituală, va avea şansa de a înţelege pe cont propriu ce înseamnă tinereţea fără de bătrâneţe şi viaţa fără de moarte.

Cuprinsul cărţii: „Sănătate prin seminţe, legume şi fructe“

  • Cuvânt înainte de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
  • Prefaţă
  • COMPONENTELE DE BAZĂ ALE ALIMENTELOR
    • Glucidele, zaharidele
    • Protidele (proteinele)
    • Lipidele (grăsimile)
    • Vitaminele
    • Alte substanţe active terapeutic
    • Enzimele
    • Sărurile minerale
  • SISTEME DE DIETĂ TRADIŢIONALE
    • Dieta în concepţia tradiţională indiană
      • Dieta în hiperaciditate şi ulcer gastric
      • Dieta în alcoolism
      • Dieta în alergii
      • Dieta în artrită
      • Dieta recomandată în hepatită
      • Dieta în cancer
    • Dieta în concepţia tradiţională chineză
      • Dieta în hipertensiune
      • Dieta în guturai şi gripă
  • RECOMANDĂRI PENTRU OBŢINEREA UNOR PREPARATE DIN FRUCTE, LEGUME ŞI SEMINŢE
    • Maceratul la rece
    • Infuzia
    • Decoctul
    • Siropul
    • Cidrul din fructe
    • Tinctura
    • Aplicaţii externe
    • Prepararea sucurilor
    • Conservarea sucurilor
    • Fructele şi legumele uscate
    • Alte metode de conservare
    • Câteva preparate reci din fructe şi legume
    • Observaţii şi recomandări generale
    • Pledoarie pentru viaţă lungă
  • PRINCIPALELE FRUCTE DIN ALIMENTAŢIE
    • Grupa fructelor sămânţoase
      • Mărul
      • Părul
      • Gutuiul
      • Moşmonul
    • Grupa fructelor sâmburoase
      • Prunul
      • Cireşul, Vişinul
      • Migdalul
      • Caisul
      • Piersicul
    • Grupa arbuştilor şi plantelor ierboase fructifere
      • Coacăzul negru
      • Agrişul şi Coacăzul roşu
      • Cătina albă
      • Măceşul
      • Porumbarul
      • Zmeurul
      • Murul
      • Fragul şi Căpşunul
      • Afinul
      • Socul
    • Grupa fructelor uscate
      • Alunul
      • Castanul de cultură (comestibil)
      • Nucul
    • Grupa fructelor exotice
      • Lămâiul
      • Portocalul
      • Mandarinul
      • Grape-fruitul
    • Alte fructe şi seminţe exotice
      • Ananasul
      • Bananierul
      • Mango
      • Rodia
      • Smochinul
      • Curmalul
      • Măslinul
      • Arahidele
      • Susanul
      • Viţa de vie
  • PRINCIPALELE LEGUME, SEMINŢE ŞI CEREALE DIN ALIMENTAŢIE
    • Grupa legumelor de la care se consumă rădăcinile tuberizate
      • Hreanul
      • Morcovul
      • Napii
      • Pătrunjelul
      • Păstârnacul
      • Ţelina
      • Ridichile
      • Sfecla roşie
    • Grupa cepei
      • Ceapa
      • Usturoiul
      • Prazul
    • Grupa legumelor din familia solanaceelor
      • Cartoful
      • Tomatele
      • Ardeiul
      • Pătlăgelele vinete
    • Grupa verzei
      • Varza
      • Conopida
      • Gulia
    • Grupa legumelor de la care se consumă frunzele
      • Urzica
      • Spanacul
      • Loboda de grădină
      • Măcrişul, Ştevia
      • Untişorul
      • Năsturelul
      • Păpădia
      • Andivele
      • Salata verde
    • Grupa legumelor de la care se consumă păstăile, capsulele şi seminţele
      • Fasolea
      • Soia
      • Mazărea
      • Bobul
      • Inul
      • Lintea
      • Bamele
      • Năutul
      • Grâul
    • Grupa legumelor din familia cucurbitaceelor
      • Castravetele
      • Dovlecelul
      • Dovleacul turcesc
      • Pepenele verde
      • Pepenele galben
    • Grupa legumelor cu proprietăţi condimentare
      • Mărarul
      • Pătrunjelul
      • Leuşteanul
      • Asmăţuiul
      • Tarhonul
    • Alte legume perene
      • Reventul
      • Sparanghelul
  • ROLUL ŞI UTILIZAREA PRODUSELOR VEGETALE PE GRUPE DE AFECŢIUNI
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în bolile aparatului cardiovascular
      • Afecţiuni cardiace cu substrat funcţional (fără substrat organic identificabil)
      • Ateromatoza şi ateroscleroza
      • Angina pectorală
      • Hipertensiunea arterială
      • Insuficienţa cardiacă
      • Edemele de stază cardiacă
      • Afecţiunile vasculare: hemoragiile, varicele, flebita superficială, fragilităţile capilare, arteriale, hemoroizii
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în bolile aparatului digestiv
      • Segmentul bucofaringian
        • Abcesul dentar
        • Aftele
        • Amigdalitele
        • Gingivitele
        • Paradontoza
        • Stomatitele
      • Segmentul gastrointestinal
        • Anorexia
        • Voma
        • Gastritele hiperacide şi ulcerul
        • Sindroamele dispeptice
        • Meteorismul (balonările)
        • Diareea
        • Enterocolitele
        • Colicile
        • Helmintiazele
        • Constipaţia
      • Glandele digestive anexe (ficatul şi pancreasul)
        • Hepatitele
        • Calculoza (litiaza) biliară
        • Colicile hepato-biliare
        • Dischinezia biliară
        • Insuficienţa pancreatică
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în bolile aparatului genital
      • Aparatul genital feminin
        • Dismenoreele (menstrele dureroase) şi ciclurile menstruale neregulate
        • Leucoreea
      • Aparatul genital masculin
        • Prostatitele
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în bolile aparatului respirator
      • Tusea
      • Laringitele şi faringitele
      • Bronşitele
      • Pneumoniile
      • Astmul bronşic
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în afecţiuni ale aparatului urinar
      • Litiaza şi colica renală
      • Afecţiuni inflamatorii ale rinichilor şi căilor urinare
      • Cistitele
      • Enurezisul
      • Sindromul de retenţie azotată (azotemie, uremie)
      • Diureticele
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în afecţiuni dermatologice
      • Acneea
      • Contuziile
      • Arsurile
      • Degerăturile
      • Panariţiul
      • Rănile (plăgile)
    • Fructele, legumele şi seminţele utilizate în boli de nutriţie şi metabolism
      • Diabetul zaharat
      • Guta
      • Obezitatea
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în afecţiunile reumatismale
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în restabilirea unor funcţii glandulare
      • Stimularea secreţiei glandulare mamare (efect galactogog)
      • Stimularea funcţiei glandelor suprarenale
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în afecţiunile sistemului nervos periferic şi central
      • Bolile sistemului nervos periferic. Zona Zoster
      • Bolile sistemului nervos central
        • Neurotrofice
        • Sedative nervoase generale
        • Afrodiziace
        • Anafrodiziace (calmante ale hiperexcitaţiei sexuale)
        • Hipnotice
    • Fructele, legumele şi seminţele recomandate în boala canceroasă
    • Fructele, legumele şi seminţele utilizate în cosmetică
      • Cosmetica feţei
        • Tenurile grase
        • Tenurile uscate
        • Tenurile ridate
        • Cuperoza
        • Pistruii
      • Cosmetica şi igiena oculară
      • Cosmetica mâinilor
      • Cosmetica părului şi tonicele capilare
      • Alte utilizări cosmetice
        • Tonifierea generală a ţesuturilor
        • Bătăturile
      • Algele, un produs natural cu rol important în cosmetica modernă
        • Un dar al naturii
        • Terapia cu alge
        • Extractul uscat de alge „AlgaVit Dr. Ionescu Călineşti“
  • ELEMENTE CARE SCURTEAZĂ VIAŢA
    • Invidia
    • Lupta neloială pentru existenţă
    • Fuga după bani şi acumulări materiale cu orice preţ şi cu orice mijloace
    • Schimbarea bruscă a modului de viaţă
    • Suprapoluarea
    • Îndepărtarea din ce în ce mai accentuată de Natură
    • Sub aspect moral, etic şi religios, facem mari greşeli
  • ELEMENTE CARE PRELUNGESC VIAŢA
    • Alimentaţia
    • Mentalul
    • Timpul de odihnă
    • Evitarea sedentarismului
    • Cultivarea optimismului
    • Prevenirea poluării
    • Suprema poruncă
  • TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE ŞI VIAŢĂ FĂRĂ DE MOARTE
  • ANEXĂ: CONŢINUTURILE NUTRITIVE ŞI ENERGETICE
  • ALE ALIMENTELOR
    • Tabel cu conţinutul energetic, în factori nutritivi şi substanţe minerale la 100g parte comestibilă
    • Tabel cu conţinutul în vitamina C, în mg (la 100g parte comestibilă), al principalelor sortimente de legume, fructe şi seminţe şi cantitatea care acoperă necesarul zilnic mediu pe sortimente
    • Tabel cu conţinutul în vitamina A, unităţi internaţionale (UI) la 100g parte comestibilă, al principalelor sortimente de legume, fructe şi seminţe şi cantitatea care acoperă necesarul zilnic mediu pe sortimente
    • Tabel cu conţinutul în vitamine din complexul B (la 100g parte comestibilă) al unor sortimente de legume, fructe şi seminţe, exprimat în mg
    • Tabel cu conţinutul în protide, lipide şi calorii (în grame la 100g aliment consumabil)
    • Echivalenţe alimentare
    • Măsuri uzuale în fitoterapeutică
    • Timpul optim de administrare a preparatelor fitoterapeutice
  • Glosar de termeni medicali utilizaţi în lucrare
  • Indicele afecţiunilor cuprinse în text
  • Bibliografie selectivă
  • Medicamente şi terapii de viaţă lungă