Cultura ciupercilor Agaricus și Pleurotus
Autor(i): Nicolae Mateescu
Editura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2000
Pagini: 236 (13x20 cm)
ISBN:9789731822174
Preţ: 14,45 Lei
Disponibilitate: în stoc
Editura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2000
Pagini: 236 (13x20 cm)
ISBN:9789731822174
Preţ: 14,45 Lei
Disponibilitate: în stoc
Cartea „Ciupercile – cultura ciupercilor Agaricus și Pleurotus“ se adresează tuturor acelora care vor să înceapă cultura acestor două tipuri de ciuperci: Agaricus (șampinioane) și Pleurotus (bureți). De asemenea cartea mai conține o scurtă descriere și fotografia color a 96 de ciuperci din flora spontană de la noi.
Cuprinsul cărţii: „Cultura ciupercilor Agaricus și Pleurotus“
- Generalități
- Ciupercile Agaricus
- Ciupercile comestibile pe care le putem cultiva
- Construcții de ciupercării în gospodăria personală
- Pregătirea localului pentru cultură
- Factorul termic în spațiul de cultură
- Ventilația în spațiul de cultură
- Asigurarea încălzirii tehnice și a celei de pasteurizare în spațiul de cultură
- Perioadele când pot fi folosite diferite spații de cultură
- Situații nefavorabile care trebuie evitate la alegerea spațiului de cultură
- Pregătirea spațiului de cultură pentru un nou ciclu
- Substratul de cultură pentru ciuperca Agaricus Bisporus
- Calitatea materiei prime din substratul pentru cultura ciupercilor
- Substratul clasic
- Substratul mixt
- Substratul sintetic
- Pasteurizarea naturală
- Calitatea substratului nutritiv la sfârșitul compostării
- Situații nefavorabile care trebuie evitate la compostare
- Așezarea substratului nutritiv în cultura clasică
- Așezarea substratului nutritiv în cultura intensivă
- Pasteurizarea dirijată a compostului
- Situații nefavorabile care trebuie evitate la pasteurizare
- Calitățile substratului după pasteurizare
- Miceliu de ciuperci
- Procurarea miceliului
- Metode de însămânțare în diferite sisteme de cultură
- Perioada executării însămânțării
- Situații nefavorabile care trebuie evitate la însămânțarea miceliului
- Perioade de împânzire a miceliului în substrat
- Acoperirea substratului nutritiv împânzit
- Caracteristicile amestecului de acoperire
- Componentele amestecului de acoperire
- Pregătirea amestecului de acoperire
- Situații nefavorabile care trebuie evitate la pregătirea amestecului de acoperire
- Situații nefavorabile care trebuie evitate la acoperire
- Lucrări necesare după acoperire
- Apariția primordiilor și a butonilor de fructificare
- Momentul și tehnica recoltării
- Producția de ciuperci
- Lucrări necesare în perioada recoltării
- Sfârșitul unui ciclu de cultură
- Cultura ciupercilor Agaricus Bisporus în sere
- Cultura ciupercilor Agaricus Bisporus în depozite frigorifice
- Unde pot fi cultivate ciupercile albe, termofile, Agaricus Edulis
- Condiții de microclimat și pregătirea substratului nutritiv pentru ciuperca termofilă
- Așezarea substratului nutritiv și însămânțarea ciupercii termofile
- Împânzirea miceliului la ciuperca termofilă
- Recoltarea și desfășurarea producției ciupercii termofile
- Ciupercile Pleurotus
- Avantajele culturii ciupercii Pleurotus
- Ce este ciuperca Pleurotus
- Specii de tulpini de Pleurotus cultivate la noi
- Fazele fenologice la ciuperca Pleurotus
- Etapele tehnologice în zona de pregătire în cultura ciupercii Pleurotus
- Etapele tehnologice din zona de cultură, zona de incubare
- Zona de fructificare
- Cultura ciupercilor Pleurotus în cantoanele silvice
- Cultura ciupercilor Pleurotus în grajduri dezafectate
- Cultura ciupercilor Pleurotus în solarii
- Cultura ciupercilor Pleurotus pe lemn
- Factori ecologici în cultura ciupercii Pleurotus
- Substratul de cultură – amestecul celulozic: rețete de amestec
- Bolile, dăunătorii și anomaliile ciupercii Pleurotus
- Situații nefavorabile în desfășurarea culturii ciupercii Pleurotus
- Fluxul tehnologic
- Anexă: cele mai răspândite ciuperci din flora spontană (scurtă descriere și foto color)