Legumicultură. Ediția a 2-a revizuită
Editura: Risoprint
Anul apariţiei: 2020
Pagini: 374 (17x24 cm)
Preţ: 49,99 Lei
Disponibilitate: în stoc
Cartea „Legumicultură“ este o lucrare de referință în problematica legumiculturii și se adresează atât celor ce vor să asimileze noțiunile de bază sau să-și întregească cunoștințele despre cultura legumelor, cât și celor care activează în legumicultură: cadre didactice, cercetători, ingineri, studenți de la facultățile și colegiile de Horticultură și Agricultură, fermieri, cultivatori amatori, consultanți agricoli.
Autorii au urmărit să cuprindă aspectele fundamentale ale tehnologiilor legumicole practicate în câmp, spații protejate și sere, bazându-se pe cele mai noi cunoștințe teoretice și realizări practice, pe rezultatele experimentale proprii și cele ale unor cercetători științifici din țara noastră și din alte țări, ținând cont, în același timp, de realitățile economice privind mai ales forma de proprietate a pământului, mărimea și tipul exploatațiilor, baza tehnico-materială existentă în prezent.
În cuprinsul cărții „Cultura Legumelor“ autorii au căutat să dezvolte cunoașterea legăturilor dintre măsurile și practicile legumicole cu domeniile adiacente, ca: ecofiziologia plantelor, pedologia, agrochimia, agrotehnica, protecția plantelor, managementul și marketingul, pentru o înțelegere cât mai bună a fenomenelor și o motivație cât mai solidă a cultivatorilor în aplicarea acestor măsuri.
Autorii au urmărit să scoată în evidență unele tendințe noi în tehnologia cultivării legumelor și să actualizeze informația privind o serie de aspecte care, prin natura lor, se reînnoiesc foarte repede (sortiment, îngrășăminte, pesticide etc). Tot odată au fost eliminate din carte produsele indezirabile, din punct de vedere ecologic și interzise în UE.
Cuprinsul cărţii: „Legumicultură. Ediția a 2-a revizuită“
- Introducere în legumicultură
- Obiectul și conținutul legumiculturii
- Importanța și locul legumiculturii în producția agricolă
- Scurt istoric al legumiculturii
- Situația actuală și de perspectivă a legumiculturii
- Bazele biologice ale cultivării plantelor legumicole
- Originea și evoluția plantelor legumicole
- Clasificarea plantelor legumicole
- Particularitățile dezvoltării plantelor legumicole
- Înmulțirea plantelor legumicole
- Bazele intensivizării legumiculturii
- Zonarea legumiculturii
- Concentrarea, profilarea, specializarea și integrarea producției legumicole
- Unitățile de producție legumicolă. Sisteme de cultură
- Alegerea și folosirea rațională a terenului. Culturile succesive și asociate
- Baza tehnico-materială a legumiculturii
- Construcțiile folosite în legumicultură
- Sistema de mașini utilizată în legumicultură
- Relațiile plantelor legumicole cu factorii de vegetație
- lumina
- Temperatura
- Apa
- Aerul
- Solul și nutriția minerală
- Pregătirea terenului și înființarea culturilor
- Pregătirea terenului
- Pregătirea semințelor
- Semănatul legumelor
- Producerea răsadurilor de legume
- Pregătirea spațiilor de producere a răsadurilor
- Amestecurile de pământ folosite în legumicultură
- Semănatul pentru producerea răsadurilor de legume
- Repicatul răsadurilor
- Producerea răsadurilor altoite
- Lucrările de îngrijire a răsadurilor
- Plantarea răsadurilor
- Lucrările de întreținere a culturilor de legume
- Protejarea culturilor împotriva înghețurilor și brumelor
- Lucrările generale de întreținere a culturilor de legume
- Lucrările speciale de întreținere a culturilor de legume
- Recoltarea, condiționarea, păstrarea și valorificarea legumelor
- Recoltarea legumelor
- Condiționarea legumelor
- Ambalarea și transportul legumelor
- Păstrarea legumelor în stare proaspătă
- Valorificarea legumelor
- Legumele din grupa verzei
- Varza Albă
- Cultura verzei albe în câmp
- Cultura verzei albe în seră
- Varza roșie
- Varza creață
- Varza de Bruxelles
- Conopida
- Cultura conopidei în Câmp
- Cultura conopidei în sere și solarii
- Broccoli
- Gulia
- Cultura guliei în câmp
- Cultura guliei în sere și solarii
- Varza chinezească
- Varza Albă
- Legumele rădăcinoase
- Morcovul
- Cultura morcovului în câmp
- Cultura morcovului în sere și solarii
- Pătrunjelul
- Țelina de rădăcină
- Păstârnacul
- Ridichile
- Cultura ridichilor în câmp
- Cultura ridichilor de lună în sere și solarii
- Sfecla Roșie
- Morcovul
- Legumele bulboase
- Ceapa
- Cultura cepei prin arpagic
- Cultura cepei prin semănat direct
- Cultura cepei prin răsad
- Cultura pentru ceapă verde
- Usturoiul
- Usturoiul de Egipt (rocambole)
- Prazul
- Ceapa de iarnă
- Ceapa de tuns
- Ceapa
- Legumele verdețuri și aromatice
- Salata de grădină
- Cultura salatei în câmp
- Cultura în sere și solarii a salatei
- Spanacul
- Cicoarea de grădină
- Cicoarea de vară (Bruxelles)
- Fetica
- Cresonul de grădină
- Feniculul de Florența
- Rucola
- Mărarul
- Cimbrul
- Busuiocul
- Salata de grădină
- Legumele solano-fructoase
- Tomatele
- Cultura tomatelor în câmp
- Cultura tomatelor în seră
- Ardeiul
- Cultura ardeiului în câmp
- Cultura ardeiului în seră
- Vinetele
- Cultura vinetelor în câmp
- Cultura vinetelor în sere
- Legumele cucurbitacee
- Castravetele
- Cultura castraveților în Câmp
- Cultura castraveților în sere
- Cultura castraveților în solarii
- Pepenele galben
- Pepenele verde
- Dovlecelul
- Dovlecelul patison
- Dovleacul comestibil
- Castravetele
- Legumele cultivate pentru păstăi, boabe verzi și capsule
- Mazărea de grădină
- Fasolea de grădină
- Cultura fasolei în câmp
- Cultura fasolei în sere
- Bamele
- Porumbul zaharat
- Legumele perene
- Sparanghelul
- Reventul
- Hreanul
- Anghinarea
- Tarhonul
- Leușteanul
- Măcrișul
- Ciupercile de cultură
- Ciuperca Albă
- Organizarea producției și baza tehnico-materială
- Tehnologia culturii ciupercii albe
- Bureții de fag (ciupercile pleurotus)
- Sisteme de culturi și baza tehnico-materială
- Tehnologia culturii bureților de fag
- Cultura bureților pe trunchiuri de lemn
- Ciuperca Albă
- Bibliografie