Antreprenoriat

Autor: Marius Ghenea
Editura: Evrika Publishing
Drumul de la idei către oportunități și succes în afaceri. Ediție aniversară
Autor(i): Marius GheneaEditura: Evrika Publishing
Anul apariţiei: 2021
Pagini: 368 (15x21 cm)
ISBN:9786069512913
Preţ: 69,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
Vândută deja în peste 60.000 de exemplare, cartea „Antreprenoriat. Drumul de la idei către oportunități și succes în afaceri“ scrisă de Marius Ghenea este prima carte despre antreprenoriat scrisă de un antreprenor român. Este o carte devenită etalon atât pentru cei aflați la început pe drum antreprenoriatului, dar și pentru profesioniștii care au mulți ani de experiență în afaceri.
Activitatea antreprenorială în sine s-a manifestat încă de la începuturile existenței umane. Fără să facem un exercițiu de imaginație prea complicat, ne putem da seama că tot un antreprenor a fost primul om care a reușit să descopere modul de a face focul și apoi de a folosi focul pentru scopurile oamenilor. Cu siguranță și cel care a reușit să transforme și să utilizeze anumite pietre ca unelte sau arme de vânătoare a fost tot un antreprenor.
Teoria modernă de business (vezi studiile lui Schumpeter despre ciclurile de business) susține, pe bună dreptate, că antreprenorii sunt cei care, prin inovație și prin activitatea lor de dezvoltare a afacerilor, transformă curgerea circulară statică a fluxurilor economice (și chiar sociale) într-una dinamică.
În ultimii ani, sute de antreprenori sau de oameni dornici să devină antreprenori mi-au pus diverse întrebări despre antreprenoriat, iar eu am încercat să le răspund cât de bine am putut: probleme care țin de pornirea unei afaceri, întrebări cu privire la cum se poate finanța un start-up, chestiuni legate de valoarea și meritul unei idei de afaceri sau a alteia și multe alte întrebări, toate cu un numitor comun, anume abordarea antreprenorială asupra afacerilor.
Mulți antreprenori m-au contactat pur și simplu prin e-mail, căutându-mă pe Internet. Cu alții am discutat chiar în Arena Leilor, care a fost și rămâne o platformă importantă media de dezbatere antreprenorială în România, cu toate limitările pe care orice show TV le are.
Discuții extrem de interesante am avut și în afara Arenei, dar pe baza negocierilor și dezbaterilor din emisiune: oameni pe care nu îi cunoscusem până atunci mă abordau pur și simplu la magazin sau în aeroport întrebându-mă cum a evoluat unul sau altul dintre proiectele semnate în acest show TV, dar mai ales încercând să afle mai mult despre cum funcționează de fapt afacerile, ce este legendă și ce este realitate în activitatea antreprenorială.
Evident, întrebări cu privire la antreprenoriat am și eu de foarte mult timp, probabil de când am început să contemplu primele mele inițiative antreprenoriale, cu vreo 20 ani în urmă, când eram student.
Dar cu siguranță, cel puțin în anii de început ai primei mele afaceri, nici nu a fost prea mult timp pentru a ridica analiza în plan teoretic și pentru a structura întrebări și răspunsuri despre antreprenoriat, dar în afară de lipsa de timp, cred că ritmul foarte rapid al desfășurării și dezvoltării businessului m-a ajutat în sensul că răspunsurile îmi veneau foarte repede și uneori destul de brutal, mai ales atunci când luam o decizie greșită: încercare și eroare sau, cum se mai spune, trial-anderror. Cei care au înțeles rapid erorile și le-au corectat au mers mai departe și, mulți dintre ei, au ajuns să aibă succes în afacerile lor.
Toți acești ani și toate aceste întrebări m-au ajutat să învăț eu însumi mult mai multe despre antreprenoriat și, în plus, m-au ajutat să scap de tot felul de prejudecăți și preconcepții cu privire la acest subiect, dar în același timp mi-au arătat cu prisosință cât de mult mai avem cu toții de învățat, mai ales acum, mai ales aici, în România.
Astfel, încetul cu încetul, am ajuns la concluzia că scrierea unei cărți despre antreprenoriat ar fi pentru mine nu doar o oportunitate și o plăcere legată de împlinirea unei dorințe personale importante, ci chiar o datorie. Spun „datorie“ pentru că eu cred că este datoria noastră, a primelor generații antreprenoriale noi din România, de după 1989, să trecem mai departe ștafeta către noi generații de antreprenori și lideri români din ce în ce mai valoroși, cu din ce în ce mai mult succes.
Cuprinsul cărţii: „Antreprenoriat“
- Introducere
- De ce o carte despre antreprenoriat?
- Cine ar trebui să citească această carte?
- Ce trebuie să știi despre antreprenoriat
- Scurtă istorie a antreprenoriatului
- Definiții ale antreprenoriatului
- Funcțiile și atributele unui antreprenor: cei 4A (+1)
- Calitățile necesare unui antreprenor de succes
- Antreprenor social, netreprenor,
- Intraprenor: tipuri de antreprenori
- Cum să începi o afacere
- Valoarea discutabilă a ideilor de afaceri
- De la idee la oportunitate
- Planul de afaceri
- Surse de finanțare
- Introducere ceea
- Bootstrapping: strângerea curelei ca sursă de finanțare a afacerii
- Surse personale: ce înseamnă să riști totul într-o afacere
- Cei trei P: părinții, prietenii și alți proști
- Îngeri investitori: lei, dragoni sau rechini?
- Băncile: bani ieftini sau bani scumpi?
- Fonduri de investiții: următoarea etapă de dezvoltare
- Fondurile europene: mitul banilor „gratuiți“
- Listarea la bursă și alte surse de finanțare
- Managementul dezvoltării afacerii
- Durerile de creștere
- Noi piețe, noi produse, noi teritorii
- Resurse externe de creștere
- Afacerile cu probleme și soluțiile de restructurare
- Sfârșitul afacerii din perspectiva antreprenorială
- Afacerea, „copilul“ iubit al oricărui antreprenor
- Despre ciclurile de business
- Cel mai neplăcut sfârșit al afacerii: falimentul
- Succesiunea în familie (sau în afara familiei)
- Exitul parțial sau total
- Antreprenori în serie: povestea continuă
- Mituri și stereotipuri despre antreprenori
- Patru stereotipuri despre antreprenorii Români
- Cele 10 mituri despre antreprenori în general
- Puncte tari și puncte slabe ale antreprenorilor români
- Cele cinci greșeli antreprenoriale „fatale“
- Greșeli antreprenoriale: mai mici sau fatale
- Greșelile mele și ale altor antreprenori